Asiel

Het opvangen en verzorgen van zwervend aangetroffen honden en katten alsmede van honden en katten waarvan afstand is gedaan is de hoofdtaak van het dierentehuis. Ook in deze moderne tijd zijn wij als asiel toch nog steeds nodig.

Zwerf honden- en katten

Wij voeren de taak van de gemeente Zoetermeer uit om opvang te bieden voor zwervend aangetroffen honden en katten. De meeste honden die zwervend aangetroffen worden zijn tijdelijk aan de aandacht van hun baas ontsnapt. Mede doordat de meeste honden gechipt zijn kunnen we ze gauw weer herenigen met hun baas. Bij katten gaat dit iets minder makkelijk omdat ze minder vaak een chip hebben dan honden. Gelukkig weten de eigenaren ons dan via andere wegen te vinden zoals de Dierencentrale en Amivedi. Het aantal katten met chip stijgt want het wordt steeds bekender welke voordelen er aan verbonden zijn. Er zijn altijd wel een paar dieren die niet opgehaald worden door hun eigenaar. De wet voorziet hierin dat wij na 14 dagen de wettelijke eigenaar van deze dieren worden en een nieuw baasje voor ze mogen zoeken.

Afstand honden- en katten

23-06-2023 wij hebben op dit moment een wachtlijst voor het afstand doen van katten.

01-05-2023 wij hebben op dit moment een wachtlijst voor het afstand doen van honden.

Het opvangen van honden en katten waar afstand van gedaan wordt. Door de crisis zijn er een hoop mensen in de problemen gekomen en konden niet anders dan met een bezwaard hart afstand doen van hun geliefde hond of kat; Ook echtscheidingen of medische redenen kunnen een reden zijn waarom mensen afstand moeten doen. Helaas komt het ook voor dat een eigenaar komt te overlijden en het dier niet bij familie geplaatst kan worden. En dan gebeurt het ook nog wel eens dat mensen zich toch vergissen wat het inhoudt om een huisdier te hebben ondanks dat de kennis over het verzorgen en houden van huisdieren nu makkelijk te verkrijgen is.

Deze mensen kiezen er bewust voor om het dier naar het asiel te brengen omdat ze weten dat het dier professionele verzorging krijgt en er zorgvuldig naar een nieuwe eigenaar wordt gezocht.

Het team

Ons team van professionele dierverzorgers ondersteund door onze enthousiaste vrijwilligers doet er alles aan om de asieldieren liefdevol te verzorgen zodat ze zich zo gauw mogelijk thuis voelen. Hoe meer de dieren ontspannen zijn hoe beter ze een nieuw baasje vinden. Mede daarom, en omdat bij ons de vraag naar honden en katten groter is dan het aanbod, vinden we voor de meeste dieren binnen een maand een nieuwe eigenaar.

Informatieve functie

Als asiel hebben we ook een informatieve functie. Aan de balie kunnen we u informatie geven over het houden van honden en katten. Voor als u aan een huisdier begint, maar heeft u al een dier en heeft u vragen hierover dan bent u bij ons aan het goede adres. Ook voor scholen organiseren we op verzoek een ochtend meelopen in het asiel. Leerlingen krijgen een kijkje achter de schermen, leren over de verzorging en mogen wat ze geleerd hebben in de praktijk toepassen.

Leerbedrijf

Tevens zijn wij een erkend leerbedrijf en hebben we regelmatig stagiaires van verschillende scholen, variërend van snuffel stages tot stages van de beroepsopleidingen.
Wil je bij ons je stage lopen wees er dan snel bij want we hebben per stage periode maar een paar plekken beschikbaar.