Asiel

Zwerfdieren

Voor de gemeente Zoetermeer bieden wij opvang voor zwervend aangetroffen honden en katten. De meeste zwervende honden komen bij ons omdat ze even aan de aandacht van hun baas zijn ontsnapt. Mede dankzij de chip kunnen we hen gelukkig snel weer herenigen van hun eigenaar. Bij katten is dit vaak wat lastiger omdat zij minder vaak een chip hebben. Eigenaren weten ons dan via andere wegen te vinden, zoals Amivedi. Het aantal katten met een chip stijgt gelukkig wel, waardoor we steeds sneller de eigenaars kunnen vinden.

Soms worden dieren niet meer opgehaald door hun eigenaar. Volgens de wet wordt het Dierentehuis na 14 dagen de wettelijke eigenaar van deze dieren waardoor we een nieuw huisje voor ze kunnen zoeken.

Afstandsdieren

Bij het Dierenhuis kan een eigenaar ook afstand doen van een hond of kat. Er zijn verschillende redenen waardoor iemand geen andere keuze heeft dan afstand te doen van hun geliefde hond of kat, bijvoorbeeld door financiële of medische problemen, een echtscheiding of zelfs het overlijden van een eigenaar. Het gebeurt ook dat mensen zich vergissen in de zorg die komt kijken bij een huisdier. Deze mensen zetten een moeilijke stap en kiezen er bewust voor om het dier naar het asiel te brengen omdat ze weten dat het dier professionele verzorging krijgt en er zorgvuldig naar een nieuwe eigenaar wordt gezocht.

Informatieve functie
Als asiel hebben we ook een informatieve functie. Wilt u een dier adopteren? Of heeft u al een huisdier en heeft u hier vragen over? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Aan de balie kunnen we u informatie geven over het houden van honden en katten. Ook voor scholen organiseren we op verzoek meeloop ochtenden in het asiel. Leerlingen krijgen dan een kijkje achter de schermen, leren over de verzorging van de dieren en mogen dat direct in de praktijk toepassen.

Adoptieproces
Bent u op zoek naar nieuw huisgenootje? Wat fijn dat u aan een asiel denkt! Bij ons hoeft u geen afspraak te maken om een dier te komen ontmoeten. U kunt langskomen tijdens openingstijden. Heeft u al een specifieke hond of kat op het oog? Bel dan van tevoren even of het dier nog aanwezig is, om teleurstelling te voorkomen. Op het fotobord bij onze balie kunt u alle plaatsbare dieren zien. Een medewerker zal u helpen om een geschikte match te vinden. Door veel vragen te stellen en u informatie over de dieren te geven komen we er samen achter welk dier goed bij u past. Daarna gaat u uiteraard het dier ontmoeten. Bij honden gebeurt dat op de speelweide en kunt u mogelijk een wandeling met de hond maken. Soms wordt er nog een tweede afspraak gemaakt. Is de kennismaking positief en is de vonk overgesprongen? Geweldig! Dan maken we de administratie in orde en kunt u naar huis met een nieuwe huisgenoot.

Zie voor meer informatie onze plaatsingsvoorwaarden en tarieven.